24 cze 2010

138. młode, pieczone ziemniaki



składniki:
młode ziemniaki wielkości max jajka kurzego
cebula
2 ząbki czosnku
olej z pestek winogron
2 łyżki masła
dowolna przyprawa opcjonalnie*

ziemniaki umyć, ugotować, obrać. piec nagrzać do 180stopni. ziemniaki włożyć do naczynia. pokroić cebulę na ćwiartki, swobodnie ułożyć, to samo z obranymi, przepołowionymi ząbkami czosnku. dodać masło i olej wg uznania. posypać czymś. albo nie. ja syię 2/5 porcji, bo takie jest u nas zapotrzebowanie. piec ok. godzinę

4 komentarze:

majana pisze...

Jakie smaczne zdjecie! Mniam:)

Panna Malwinna pisze...

Ja się chętnie przysiądę i zjem;)

asieja pisze...

najprostszy smak. najpyszniejszy.

Marek pisze...

Nie ma to jak z ogniska ;)