3 lip 2010

140. jakby rugelah




składniki

200 g miękkiego masła,

200 g jogurtu bałkańskiego

1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
150 g mąki orkiszowej typ 630
krem kasztanowy, ok 6 łyżek


w misce utrzeć masło z jogurtem, dodać cukier, mąkę i sól. z ciasta należy zrobić kulę i zawinąć w folię i do lodówki (najlepiej na noc ale mogą być 3h).
ciasto podzielić na dwie części, jedną ponownie schować do lodówki, drugą rozwałkować na placek grubości ok. 3 mm, posmarować kremem kasztanowym (to nie jest łatwe). ciasto pokroić tak jak pizzę, na tyle części ile komu się za chce (ja kroję zazwyczaj na 12). zwijamy zaczynając od brzegu do środka. pieczemy ok 20-30 min w 180 stopni. oczywiście owa procedura dotyczy też tej części ciasta co ponownie wróciła do lodówki.


inspirowałam się przepisem na rugelah z orzechami laskowymi z książki ''kuchnia żydowska" c. hyman

4 komentarze:

asieja pisze...

piękne
i takie delikatne

majana pisze...

Ładniutkie:))

margot pisze...

śliczne , a te krem to taki słodki?Bo ja mam taki , przez przypadek kupiła mi taki siostrzenica i chętnie coś z nim zrobię

Paula pisze...

mniam!