składniki:
na nadzienie:
200 g suchej ciecierzycy
5 łyżek masła ghee/dałam zwykłe
2 owoce zielonego kardamonu
4 goździki
8 łyżek brązowego cukru
2 łyżki mielonych migdałów /dałam dobrze rozdrobnione płatki migdałowe
na naleśniki
3/4 litra wody gazowanej
szczypta cynamonu i soli
2 jajka
ok 1/2 k mąki orkiszowej typ 630
naleśniki: połączyć składniki, w razie potrzeby dodać mąkę. smażę na oleju z pestek winogron.
nadzienie. ciecierzycę zostawić na noc do namoczenia, następnie gotować do miękkości. zmielić. w rondlu rozgrzać masło (dodałam łyżkę oleju, żeby masło się nie przypaliło) dodać kardamon i goździki. zmniejszyć ogień dodać ciecierzycę, smażyć ok 5 minut. dodać cukier i migdały, smażyć jeszcze ok 10 minut.
farszować nadzieniem naleśniki.
na nadzienie:
200 g suchej ciecierzycy
5 łyżek masła ghee/dałam zwykłe
2 owoce zielonego kardamonu
4 goździki
8 łyżek brązowego cukru
2 łyżki mielonych migdałów /dałam dobrze rozdrobnione płatki migdałowe
na naleśniki
3/4 litra wody gazowanej
szczypta cynamonu i soli
2 jajka
ok 1/2 k mąki orkiszowej typ 630
naleśniki: połączyć składniki, w razie potrzeby dodać mąkę. smażę na oleju z pestek winogron.
nadzienie. ciecierzycę zostawić na noc do namoczenia, następnie gotować do miękkości. zmielić. w rondlu rozgrzać masło (dodałam łyżkę oleju, żeby masło się nie przypaliło) dodać kardamon i goździki. zmniejszyć ogień dodać ciecierzycę, smażyć ok 5 minut. dodać cukier i migdały, smażyć jeszcze ok 10 minut.
farszować nadzieniem naleśniki.
2 komentarze:
to nadzienie brzmi zniewalająco! zapisuję, musze spróbować
a nie znasz przypadkiem przepisu na naleśniki bezjajeczne???
bo ja też jestem wege, ale zdecydowanie bez jajek.
nadzienie wypróbuję na kruchym cieście albo w pierogach...
Prześlij komentarz