składniki:
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka suszonych drożdży
150 ml ciepłej wody
200g mąki orkiszowej drobnej
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka soli
do miski wlać wodę, wsypać cukier i drożdże, zostawić na 5 minut. dodać mąkę., sól i masło, zagnieść elastyczne ciasto. wyrabiać 5 minut, zostawić pod przykryciem na pół godziny. rozwałkować cieniutko, wykroić kubkiem koła jak na pierogi. piec w 180 ok 10 minut. po wyjęciu maznąć masłem. podawać z czym dusza zapragnie.
_________________________
*Naan, perski/urdu: نان, hindi: नान - płaski chleb drożdżowy z białej mąki pochodzenia środkowoazjatyckiego, w kształcie dużej kropli, pieczony na gorącym blacie specjalnego pieca - tandoor. Pod tą nazwą znany obecnie od Turkiestanu poprzez Indie aż po Birmę. W Indiach popularny przede wszystkim w kuchni kaszmirskiej. Podawany z dodatkiem czosnku, sezamu, cebuli, warzyw, jagnięciny, sera i bakalii. Serwowany razem z wieloma potrawami kuchni indyjskiej.
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka suszonych drożdży
150 ml ciepłej wody
200g mąki orkiszowej drobnej
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka soli
do miski wlać wodę, wsypać cukier i drożdże, zostawić na 5 minut. dodać mąkę., sól i masło, zagnieść elastyczne ciasto. wyrabiać 5 minut, zostawić pod przykryciem na pół godziny. rozwałkować cieniutko, wykroić kubkiem koła jak na pierogi. piec w 180 ok 10 minut. po wyjęciu maznąć masłem. podawać z czym dusza zapragnie.
_________________________
*Naan, perski/urdu: نان, hindi: नान - płaski chleb drożdżowy z białej mąki pochodzenia środkowoazjatyckiego, w kształcie dużej kropli, pieczony na gorącym blacie specjalnego pieca - tandoor. Pod tą nazwą znany obecnie od Turkiestanu poprzez Indie aż po Birmę. W Indiach popularny przede wszystkim w kuchni kaszmirskiej. Podawany z dodatkiem czosnku, sezamu, cebuli, warzyw, jagnięciny, sera i bakalii. Serwowany razem z wieloma potrawami kuchni indyjskiej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz