22 kwi 2009

72. prosta szarlota



składniki:
1,5 szklanki maki orkiszowej typ 630
1 szklanka płatków owsianych
pół szklanki oliwy z oliwek
pół szklanki wody
1 kg jabłek
cynamon
do ewentualnego słodzenia 2 łyżki miodu lub melasy

jabłka obrać, pokroić, dusić od przykryciem kwadrans, dodać odrobinę wody. pod koniec dodać cynamon. pozostałe składniki zagnieść. oderwać kawałek na kruszonkę. resztę cienko rozwałkować na pergaminie, wysmarować jabłkami, posypać kruszonka. piec ok 45 minut w 180 stopniach

3 komentarze:

Majana pisze...

Prosta, a jakże pyszniutka! Lubię takie ciasta!:) Pozdrawiam:)

Nina pisze...

1,5 (szklanki?) mąki? bo tam chyba brakuje jednostki miary :)

ola pisze...

oj wreszcie cos nowego, a my na jablka uczuleni ;)