składniki:
200 g brązowego ryżu
2 garści fasolki mung
woda
ryż i fasolkę namoczyć. po 3 h zmielić w maszynce do mięsa. w razie potrzeby dolać wody (trudno się mieli). zmielone zostawić na 3h do fermentacji. dolać wody by ciasto było takie jak na naleśniki. rozgrzać tłuszcz, wlać ciassto, smażyć 2 minuty pod przykryciem, odwrócić i znów 2 minuty przykryte.
200 g brązowego ryżu
2 garści fasolki mung
woda
ryż i fasolkę namoczyć. po 3 h zmielić w maszynce do mięsa. w razie potrzeby dolać wody (trudno się mieli). zmielone zostawić na 3h do fermentacji. dolać wody by ciasto było takie jak na naleśniki. rozgrzać tłuszcz, wlać ciassto, smażyć 2 minuty pod przykryciem, odwrócić i znów 2 minuty przykryte.
4 komentarze:
ale fajne danie:-)
nigdy nie myślałam,
że z ryżu można zrobic takie placuszki
Proste wykonanie i na pewno ciekawy smak. Czy fasolke mung mozna zastapic bobem? To chyba ta sama rodzina bobowatych, prawda?
Pozdrawiam.
pewnie, że mozna zastąpić!
w oryginale jest zielona soczewica ale akurat nie miałam
wyglądają bardzo apetycznie i inspirująco. i właśnie dlatego lubię tu zaglądać! :)
pzdr, Ally/ Zwegowani team
Prześlij komentarz