14 mar 2009

68. hamantaszen*


składniki:
1,5 szklanki mąki orkiszowej typ 630
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki masła
garść płatków żytnich (przez pomyłkę dałam owsiane)
2 jajka (jajko i białko do ciasta, żółtko roztrzepane z łyżką wody do smarowania ciastek)
3 łyżki miodu
0,5 torebki cukru waniliowego
w oryginalnym przepisie użyto też:
2/3 małego pojemnika kefiru
łyżka olejku pomarańczowego
1 łyżka świeżej skórki z pomarańczy

składniki nadzienia
szklanka maku
szklanka cukru (ja dałam pół szklanki)
pół szklanki mąki (dałam orkiszową typ 630)
1/4 kostki stopionej margaryny
2 jajka
pół paczki płatków migdałowych

Przygotowanie nadzienia:

Mak zalewamy dużą ilością wrzącej wody i pozostawiamy do namoczenia na noc. Następnego dnia odcedzamy, dwukrotnie mielimy, dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. W dużej misce proszek do pieczenia łączymy z mąką a następnie dodajemy płatki żytnie, potem dodajemy margarynę, siekamy a następnie dokładnie rozcieramy. Robimy dołek, wbijamy jajka, wlewamy kefir, dodajemy cukier/miód, cukier waniliowy, zapach pomarańczowy, skórki, i zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na kilka-kilkanaście minut do schłodzenia. Składniki nadzienia mieszamy ze sobą. Ciasto wałkujemy dość cienko, wycinamy szklanką koła, na środku takiego koła kładziemy około pół do całej płaskiej łyżeczki nadzienia i boki ciasta sklejamy wzdłuż trzech cięciw, pozostawiając na środku niewielką dziurkę, przez którą widać nadzienie. Ciastka układamy na blasze posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą (można układać dość blisko siebie). Roztrzepujemy żółtko jajka z odrobiną wody, smarujemy nim każde ciasteczko z wierzchu. Pieczemy w temp 180stopni przez około 20min, aż się zarumienią na brązowo.

_________________

*Hamantaszen to nazwa w języku jidisz i w zasadzie znaczy nie uszy lecz kieszenie Hamana, nie wiadomo dlaczego akurat taka nazwa jidisz przylgnęła do ciasteczek, gdyż tradycyjnie ciastka te uważane są za uszy- jak to określa hebrajska nazwa ciasteczek: oznej Haman, a nie kieszenie Hamana. Oznej Haman to kultowy wypiek na święto Purim jest także jednym ze składników paczek żywnościowych, które tradycyjnie od czasów starożytnych (zon. ks. estery 9:19) Żydzi przesyłają sobie nawzajem w święto Purim (miszloach manot).

oryginalny przepis TU

4 komentarze:

Anonimowy pisze...

Wspaniałe ciasteczka. Od dawna fascynuje mnie kuchnia żydowska, przepis dołączę do mojego zbioru.
Pozdrawiam!

asieja pisze...

pięknie Ci wyszły
uwielbiam makowe nadzienia:-)

Majana pisze...

Sliczne są! A ja ich nigdy nie jadłam i w sumie dopiero co się o nich dowiedziałam.
Pozdrawiam.

margot pisze...

Mi też się bardzo podobają