składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
pół selera
kawałek kombu
ząbek czosnku
200 g kaszy jęczmiennej drobnej
oliwa z oliwek
ziele angielskie
kilka kropli octu jabłkowego
brokuły
papryka słodka
zagotować wodę, wrzucić marchew, pietruszkę, seler. w kolejnych wrzutach dodawać czosnek i ziele, po przerwie glon a po następnej ocet, a po kolejnej chwili szczypta słodkiej papryki. gdy warzywa będą średnio-miękkie dodać kaszę. po ugotowaniu kaszy dodać drobno pokrojone brokuły i oliwę. wyjąć marchew i białe warzywa, przetrzeć, ponownie dodać do zupy.
_______________________________________
3 komentarze:
O,fajny! Chętnie kiedyś spróbuję!:)
Krupnik przyda się na rozgrzewkę w styczniowe wieczory. A z brokułami jeszcze bardziej zdrowe.
w sam raz na taką zimną zimę jak ta :-)
Prześlij komentarz