23 gru 2011

163. krupnik z brokułami



składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
pół selera
kawałek kombu
ząbek czosnku
200 g kaszy jęczmiennej drobnej
oliwa z oliwek
ziele angielskie
kilka kropli octu jabłkowego
brokuły
papryka słodka

zagotować wodę, wrzucić marchew, pietruszkę, seler. w kolejnych wrzutach dodawać czosnek i ziele, po przerwie glon a po następnej ocet, a po kolejnej chwili szczypta słodkiej papryki. gdy warzywa będą średnio-miękkie dodać kaszę. po ugotowaniu kaszy dodać drobno pokrojone brokuły i oliwę. wyjąć marchew i białe warzywa, przetrzeć, ponownie dodać do zupy.
_______________________________________


3 komentarze:

Majana pisze...

O,fajny! Chętnie kiedyś spróbuję!:)

Marta pisze...

Krupnik przyda się na rozgrzewkę w styczniowe wieczory. A z brokułami jeszcze bardziej zdrowe.

Joanna pisze...

w sam raz na taką zimną zimę jak ta :-)