20 lis 2011

162. kluski z białych warzyw



składniki:
1 kg ziemniaków
2 selery
2 pietruszki
mąka ziemniaczana lub skrobia kukurydziana

warzywa obrać, ugotować. zmielić, wymieszać. podzielić - najlepiej w misce - na cztery części. jedną część wyjąć, na jej miejsce wsypać tyle mąki lub skrobi by zapełniła miejsce po wyjętej części. dodać część chwilowo odsuniętą i zagnieść ciasto. w razie potrzeby dodać mąkę/skrobię. formować dowolne kształty, wrzucać na wrzątek, gotować chwilę po wypłynięciu.

5 komentarzy:

margot pisze...

a to taka wzbogacona wersja klusków śląskich , super jest

Majana pisze...

Bardzo fajne te kluseczki!:)

asieja pisze...

ojoj kluchy to my uwielbiamy :-)

Marta pisze...

Smacznie i zdrowo, to co lubię.

*sweet dreadi* pisze...

Uwielbiam ostatnio łączyć selera z porem i ziemniakami, dlatego ten przepis pewnie też wypróbuję :)