składniki:
2 szklanki suchego grochu
1 duży pęczek szczypiorku
jajko
bułka tarta
2 łyżki nasion amarantusa (opcjonalnie)
olej ryżowy
groch przepłukać*, zalać wodą i gotować aż się rozgotuje (na bieżąco dolewać wodę gdyby się kończyła). szczypior drobno pokroić. przestudzony groch połączyć ze wszystkimi składnikami i formować kulki. nie podaję ile bułki tartej dodać, bo zawsze wychodzi inaczej ;) jednym słowem bułki dodawać małymi porcjami, na oko ;) smażyć na oleju.
* woda po płukaniu świetna jest do podlewania kwiatków.
2 szklanki suchego grochu
1 duży pęczek szczypiorku
jajko
bułka tarta
2 łyżki nasion amarantusa (opcjonalnie)
olej ryżowy
groch przepłukać*, zalać wodą i gotować aż się rozgotuje (na bieżąco dolewać wodę gdyby się kończyła). szczypior drobno pokroić. przestudzony groch połączyć ze wszystkimi składnikami i formować kulki. nie podaję ile bułki tartej dodać, bo zawsze wychodzi inaczej ;) jednym słowem bułki dodawać małymi porcjami, na oko ;) smażyć na oleju.
* woda po płukaniu świetna jest do podlewania kwiatków.
7 komentarzy:
Fajne te kuleczki. Bardzo ciekawe jedzonko:)
Fajnie,że jesteś:)
Pozdrawiam.
Bardzo fajny przepis :)
Robiam kiedys cos podobnego, kotleciki z grochu, ale strasznie mi sie rozsypywaly... Wiesz moze dlaczego tak moglo sie stac? Moze czegos dalam za malo \jajka?\
pozdrawiamc cieplo!
uwielbiam tego typu kuleczki :) z grochu, soczewicy, soi itd zawsze są przepyszne :-)
ale fajne te kulki!
smakowicie zrumienione :)
Swietne sa te kuleczki :) Wyprobuję na pewno, bo trafiły w mój gust kulinarny:)
taki trochę swojski falafel, przepysznie wygląda :) Jestem początkującą wegetarianką i na pewno nie raz skorzystam z twoich propozycji. Pozdrawiam i zachęcam do dalszego dzielenia się z światem świetnymi przepisami. obserwuję
Prześlij komentarz