20 cze 2011

160. kulki grochowo - szczypiorkowe



składniki:
2 szklanki suchego grochu
1 duży pęczek szczypiorku
jajko
bułka tarta
2 łyżki nasion amarantusa (opcjonalnie)
olej ryżowy

groch przepłukać*, zalać wodą i gotować aż się rozgotuje (na bieżąco dolewać wodę gdyby się kończyła). szczypior drobno pokroić. przestudzony groch połączyć ze wszystkimi składnikami i formować kulki. nie podaję ile bułki tartej dodać, bo zawsze wychodzi inaczej ;) jednym słowem bułki dodawać małymi porcjami, na oko ;) smażyć na oleju.

* woda po płukaniu świetna jest do podlewania kwiatków.

7 komentarzy:

Majana pisze...

Fajne te kuleczki. Bardzo ciekawe jedzonko:)
Fajnie,że jesteś:)
Pozdrawiam.

nat. pisze...

Bardzo fajny przepis :)

Robiam kiedys cos podobnego, kotleciki z grochu, ale strasznie mi sie rozsypywaly... Wiesz moze dlaczego tak moglo sie stac? Moze czegos dalam za malo \jajka?\

pozdrawiamc cieplo!

Kasia pisze...

uwielbiam tego typu kuleczki :) z grochu, soczewicy, soi itd zawsze są przepyszne :-)

asieja pisze...

ale fajne te kulki!

Tylko Spróbuj pisze...

smakowicie zrumienione :)

Podróż w głąb smaków życia... pisze...

Swietne sa te kuleczki :) Wyprobuję na pewno, bo trafiły w mój gust kulinarny:)

Paulina pisze...

taki trochę swojski falafel, przepysznie wygląda :) Jestem początkującą wegetarianką i na pewno nie raz skorzystam z twoich propozycji. Pozdrawiam i zachęcam do dalszego dzielenia się z światem świetnymi przepisami. obserwuję