26 lip 2010

142. wspomnienia z bułgarii


gołąbki. w liściach winogron zawinięty ryż z jajkiem i sirene. sos jogurtowy z czosnkiem i koprem

18 lip 2010

141. pozdrawiam z bułgarii


sałatka szopska/restauracja podkowa w shabli

3 lip 2010

140. jakby rugelah




składniki

200 g miękkiego masła,

200 g jogurtu bałkańskiego

1 łyżka cukru pudru
1/2 łyżeczki soli
150 g mąki orkiszowej typ 630
krem kasztanowy, ok 6 łyżek


w misce utrzeć masło z jogurtem, dodać cukier, mąkę i sól. z ciasta należy zrobić kulę i zawinąć w folię i do lodówki (najlepiej na noc ale mogą być 3h).
ciasto podzielić na dwie części, jedną ponownie schować do lodówki, drugą rozwałkować na placek grubości ok. 3 mm, posmarować kremem kasztanowym (to nie jest łatwe). ciasto pokroić tak jak pizzę, na tyle części ile komu się za chce (ja kroję zazwyczaj na 12). zwijamy zaczynając od brzegu do środka. pieczemy ok 20-30 min w 180 stopni. oczywiście owa procedura dotyczy też tej części ciasta co ponownie wróciła do lodówki.


inspirowałam się przepisem na rugelah z orzechami laskowymi z książki ''kuchnia żydowska" c. hyman

2 lip 2010

139. pierogi z truskawkami



składniki:
3 szklanki mąki orkiszowej typ 630
woda
olej z pestek winogron
sól
truskawki

do mąki dodać, 2 łyżki oleju, szczyptę soli i tyle wody by zagnieść elastyczne ciasto. (nigdy ne pamiętam by zmierzyć ilość wody. trzeba dolewać malutkimi porcjami. jakby wyszło za rzadkie zawsze można dosypać mąkę.) rozwałkować, wyciąć koła. umyte truskawki, pokroić na ćwiartki, zostawić na sitku, żeby zredukować sok. małe porcje owocu nakładać na ciasto, zalepiać. wrzucać na wrzątek, o wypłynięciu gotować ok 5-7 minut.