3 gru 2010

157. ciasto dyniowe na czekoladowym spodzie



składniki:
1 kg dyni
1 laska cynamonu
kawałek świeżego imbiru
1 filiżanka brązowego cukru
2 jajka
100 brązowego cukru (do ciasta)
200 g masła
300 g mąki orkiszowej drobnej
3 czubate łyżki kakao
na kruszonkę:
100 g masła
100g cukru brązowego
200 g maki orkiszowej

dynię pokroić w kostkę, dodać cynamon, imbir i cukier gotować ok 30 minut aż się rozgotuje. z pozostałych składników zagnieść ciasto, zawinąć trzymać godzinę w lodówce. rozwałkować. położyć na cieście dynię. zrobić kruszonkę. piec ok godzinę w 180 stopniach.

8 komentarzy:

Anonimowy pisze...

Świetna sprawa! I jaki ładny kontrast kolorów... :)

aga pisze...

mmm... zapowiada sie smakowicie:)

Majana pisze...

Fajne to ciacho jest :)))

Karmel-itka pisze...

niebywałe.
jeju, to pomysł z głowy? czy przepisowy?
wygląda obłędnie!

ERROR 404 pisze...

Twoje ciasto wygląda smakowicie :)

ada pisze...

Przepis wydaje się bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, a ciasto wyglada bardzo smakowicie :)Pozdrawiam serdecznie.

Tylko Spróbuj pisze...

pycha! :)

Majana pisze...

Radosnych Świąt BOżego Narodzenia !:))