13 lut 2010

135. szarlotka z karobem*

składniki:
suche
1/2 kg mąki orkiszowej typ 630
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki soli
100 g cukru brązowego
1 łyżka karobu

mokre
7 łyżek oleju z pestek winogron
2 jajka
300 ml wody

3 średnie jabłka

w jednej misce wymieszać mokre. w drugiej misce wymieszać suche. mokre wlać do suchych. niedbale wymieszać. dodać obrane i pokrojone w kostkę jabłka. znów zamieszać pez szczególnej dbałości. piec ok 45 min w 180 stopniach
_____________________________________________
*Karob – mączka chleba świętojańskiego - produkowana z jadalnych nasion pochodzących ze strąków drzewa chlebowca świętojańskiego (Drzewo chlebowca świętojańskiego, Szarańczyn strąkowy, drzewo karobowe, karob, ceratonia (Ceratonia siliqua L. - to wiecznie zielone drzewo, rosnące w ciepłym klimacie (kraje śródziemnomorskie i zachodnioazjatyckie). Nie zawiera kofeiny i posiadaja bardzo małą ilość tłuszczu. Jest substytutem kakao i czekolady o bardzo niskiej zawartości tłuszczu i naturalnym smaku czekolady. Stosowany do wypieków, nadaje im ciemną barwę (podobnie jak kakao).
Chleb świętojański w proszku jest wykorzystywane w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady, ponieważ jest to naturalny słodzik - smak i wygląd podobny do czekolady ale co NAJWAŻNIEJSZE NIE ZAWIERA kofeiny i TEOBROMINY oraz KWASU SZCZAWIANOWEGO BLOKUJĄCEGO prawidłowe wchłanianie WAPNIA.
Posiada szereg korzyści zdrowotnych m.in.:
1. Poprawia trawienie.
2. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Nie zawiera "złego"cholesterolu
3. Działa jako antyutleniacz.
4. Może on być stosowany w leczeniu biegunkę u dzieci i dorosłych.
5. Zawiera substancję czynną, która jest skuteczne przeciw astmie. Chleb świętojański jest również stosowana w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie.
6. Ma właściwości wykrztuśnie polecany jest palaczom i po kilku dniach stosowania zaczynają intensywnie odpluwać wydzielinę z płuc.
7. Nie zawiera kofeiny i jest polecany dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi.
8. Może pomóc w zapobieganiu raka płuc, jeśli używany jest regularnie.
9. Zawiera witaminy E i jest stosowany w leczeniu kaszlu, grypy, niedokrwistości .
10. Garbniki karobu zawierają kwas galusowy. Kwas galusowy jest przeciwbólowy, antyalergiczny i antybakteryjny. Jest również przeciwutleniaczem , działa przeciw wirusowo i antyseptycznie.
11. Jest on używany do leczenia polio u dzieci - kwas galusowy .
12. Jest bogate w wapń i fosfor. Z tego powodu jest on wykorzystywany w walce z osteoporozą.

Dodatkowo w porównaniu do proszku kakaowego ma lepszy stosunek sodu do potasu oraz wapnia do fosforu - chodzi o proporcje ( na 100 g. proszku ) :

Karob:

Tłuszczu 0,2 g
Białka 3,8
Węglowodany 90,6 g
Wapń-290 mg
Fosfor-81 mg
Potasu 800 mg
Sód 10 mg
Żelazo 2,94 mg
Cu 0.57
Se 5.30
Zn 0.92

Roślina uprawna : W rejonie Morza Śródziemnego oraz w Azji Mniejszej występują jego duże plantacje.
Nie jest tam jednak powszechnie spożywany, służąc raczej jako roślina pastewna.
Nasiona do czasu rozpowszechnienia się trzciny cukrowej i buraków cukrowych były głównym źródłem cukru dla mieszkańców regionu.
W smaku przypomina osłodzone kakao, dlatego też jest używany jako jego substytut, głównie ze względu na bardzo niską zawartość tłuszczu, hipoalergiczność oraz brak kofeiny.
Wypiekom i polewom nadaje ciemną barwę.
Uzyskiwana z nasion guma karobowa (znana także jako mączka chleba świętojańskiego) używana jest jako substancja zagęszczająca i oznaczana symbolem E410.
Karob znajduje zastosowanie również w przemyśle kosmetycznym, papierosowym, a nawet w produkcji papieru.

5 komentarzy:

vegeswiat pisze...

hmm czyzbym juz wiedziala do czego wykorzystac karob? oj tak!! tylko chyba dam wiecej jablek:P

majana pisze...

Ojej, a ja nawet nie wiedziałam ,ze coś takiego jak karob istnieje..
A szarlotkę to bym zjadła z chęcią:)

eidel aleksandra pisze...

a gdzie się kupuje karob?

agnieszka pisze...

zdrowa żywność.

asieja pisze...

i ja, podobnie jak Majana, nigdy nie słyszałam o czymś takim
dobrze dowiadywac się nowych rzeczy :-)