25 kwi 2009

73. kładzione kluchy z masłem migdałowym



składniki:
3 jajka
szklanka wody
szklanka mąki orkiszowej typ 630
2 łyżki masła migdałowego
bułka tarta i cukier trzcinowy na okrasę

jajka roztrzepać, dodać wodę, mąkę, masło. dokładnie wymieszać. jak za rzadkie dodać mąki, jak za gęste dolać wody. kłaśc łyżką na wodę. w gotowaniu rosną. po wypłynięciu gotować minutę. okrasić podsmażoną bułką tarta, osłodzić cukrem

22 kwi 2009

72. prosta szarlota



składniki:
1,5 szklanki maki orkiszowej typ 630
1 szklanka płatków owsianych
pół szklanki oliwy z oliwek
pół szklanki wody
1 kg jabłek
cynamon
do ewentualnego słodzenia 2 łyżki miodu lub melasy

jabłka obrać, pokroić, dusić od przykryciem kwadrans, dodać odrobinę wody. pod koniec dodać cynamon. pozostałe składniki zagnieść. oderwać kawałek na kruszonkę. resztę cienko rozwałkować na pergaminie, wysmarować jabłkami, posypać kruszonka. piec ok 45 minut w 180 stopniach

10 kwi 2009

71. kulki z macy (na Pesach)*



składniki:
paczka macy
2 łyżki oleju z winogron
pół szklanki wywaru z warzyw
2 jajka

macę drobno połamać. można zmielić ale mi się nie chciało. zalać wywarem odstawić do napęcznienia. dodać żółtka i olej, wymieszać. białka ubić na sztywno wymieszać z masą. odstawić na ok godzinę. mokrymi rękoma formować kulki wielkości orzecha włoskiego. wrzucać na wrzątek, gotować ok 20 minut pod przykryciem. w czasie gotowania zwiększają rozmiar. z jednej paczki wychodzi ok 20 sztuk.
__________
*Pesach właśnie trwa :)