28 gru 2009

132. makowiec chorwacki



składniki:
35 dag mąki orkiszowej typ 630
1 łyżka oleju z pestek winogron
małe jajko
szczypta soli
90 ml letniej wody
1 łyżka octu (jabłkowego)
1 -2 łyżki masła
30 dag 3 krotnie mielonego maku
25 dag brązowego cukru
1 cukier waniliowy
5 dag masła
1 szklanka kwaśniej śmietany
garść płatków migdałowych.

z mąki, oleju, jajka, soli, wody i octu zagniatamy ciasto jak na strudel i odstawiamy na pól godziny do odpoczęcia. mak zalewamy wrzątkiem, cedzimy i 3 krotnie mielimy. dodajemy cukier, cukier waniliowy, migdały, rozpuszczone masło (5 dag) i śmietanę, dokładnie mieszamy. ciasto rozwałkujemy i rozciągamy aż stanie się przezroczyste. żeby nie przyklejało się do stołu stół/stolnicę smaruję olejem. rozwałkowane smarujemy roztopionym masłem, układamy nadzienie i ciasno zwijamy w rulon. polewamy resztą śmietany i pieczemy ok 40 minut w 160 stopniach.
na podstawie przepisu z kuchnia dla oszczędnych cz 2



4 komentarze:

quinoamatorka pisze...

O rany, ile zwojów, istna Tora:)
Śliczny.

agnieszka pisze...

o jaki piękny komplement!
niesamowicie mi miło :)

ola pisze...

Agnieszka, śni mi się po nocach ten makowiec. Jak tylko skończę z dietą to go upiekę i sama zjem :D

Pinos pisze...

Bardzo słuszny stosunek nadzienia do ciasta :)