19 wrz 2009

108. piękny jaś w czerwieni i z komosą



składniki:
1/2 kg świeżej fasoli piękny jaś
4 pomidory
1 czerwona papryka
1 cebula
200g komosy ryżowej (quinoa)*
olej z pestek winogron
500 ml wody

fasolę umyć, gotować do miękkości. cebulę zeszklić na oleju, dodać drobno pokrojoną paprykę, dolać wodę, dusić. pomidory sparzyć, obrać ze skórki, drobno pokroić wrzucić do duszonej cebuli i papryki. komosę zalać 3/4 litra wody, gotować na małym ogniu aż ilość wody się zredukuje do zera. fasolę odcedzoną wrzucić do warzyw, doprawić do smaku. na talerzu na komosę kłaść pięknego jasia w czerwonym przystrojeniu papryczno-pomidornym.

________________________________
*komosę należy dobrze opłukać przed gotowaniem.

2 komentarze:

grazyna pisze...

Ciekawy przepis. Czy ta komosa to rodzaj ryżu?

Majana pisze...

Sliczne i apetyczne zdjęcie!
Pysznie się zapowiada ta potrawa.
Pozdrawiam:)