12 wrz 2009

107. warzywniak na ciepło



składniki:
1 kg pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3/4 kg pomidorów
kolba kukurydzy
papryka dowolnego koloru
odrobina świeżego imbiru
oliwa

pokrojona drobno cebulę zeszklić na oliwie. dodać dwa zmiażdżone ząbki czosnku. pieczarki pokroić, wrzucić na oliwę, zalać 2 szklankami wody. dodać pokrojono drobno paprykę. dusić na małym ogniu. kukurydze ugotować, odkroić z kolby, dodać do duszonego na patelni. pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, drobno pokrojone dodać na patelnie. dusić do momentu gdy pomidory przerodzą się w sos. przyprawić imbirem. podałam z ryżem parbolied i dzikim.

2 komentarze:

Majana pisze...

Bardzo lubię takie dania :) Często robię takie warzywniaczki i podaję z makaronem :)
Twoja propozycja wygląda pyszniutko.
Pozdrawiam serdecznie!

kasiaaaa24 pisze...

Często robię mix warzywny z kaszą lub ryżem. Uwielbiam duszone warzywa :)