składniki:
suche
1/2 kg mąki orkiszowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki sody
3/4 łyżeczki soli
40 dag cukru trzcinowego
2 czubate łyżki kakao
mokre
6 łyżek oleju z pestek winogron
2 jajka
250 ml wody
5 łyżek masła migdałowego
w jednej misce wymieszać mokre. w drugiej misce wymieszać suche. mokre wlać do suchych. niedbale wymieszać. dbale wymieszane muffiny nie są tak smaczne! przełożyć do papierowych koszulek i piec ok 15 min w 180 stopniach
29 paź 2010
16 paź 2010
151. grzanki z kalafiorem/brokułem
składniki dla 2 osób:
4 kromki fajnego chleba (ja miałam żytni ze słonecznikiem)
olej z pestek winogron
jeden ugotowany brokuł albo kalafior (miałam zielony)
płatki migdałów
masło
chleb pokroić w kostkę o wymiarach 1x1 cm. wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zrobić grzanki. ugotować kalafior/brokuł. podzielić na małe kawałki, ułożyć na grzankach. posypać płatkami migdałów, polać stopionym masłem.
4 kromki fajnego chleba (ja miałam żytni ze słonecznikiem)
olej z pestek winogron
jeden ugotowany brokuł albo kalafior (miałam zielony)
płatki migdałów
masło
chleb pokroić w kostkę o wymiarach 1x1 cm. wrzucić na rozgrzany tłuszcz i zrobić grzanki. ugotować kalafior/brokuł. podzielić na małe kawałki, ułożyć na grzankach. posypać płatkami migdałów, polać stopionym masłem.
2 paź 2010
150. jabłka ze zbożami i kruszonką
składniki:
1 kg jabłek
paczka płatki 6 zbóż (gotowy produkt do kupienia)
szklanka mąki orkiszowej
150 g masła
150 g cukru brązowego
jabłka obrać, zetrzeć na tarce o większych oczkach. płatki zalać wodą, odstawić. z mąki, masła i cukru zrobić kruszonkę. wszystko wymieszać. włożyć do formy. zapiekać ok 30 - 45 minut w 180 stopniach. my zjadamy na kolację ale do herbaty na podwieczorek tez się nadaje :)
1 kg jabłek
paczka płatki 6 zbóż (gotowy produkt do kupienia)
szklanka mąki orkiszowej
150 g masła
150 g cukru brązowego
jabłka obrać, zetrzeć na tarce o większych oczkach. płatki zalać wodą, odstawić. z mąki, masła i cukru zrobić kruszonkę. wszystko wymieszać. włożyć do formy. zapiekać ok 30 - 45 minut w 180 stopniach. my zjadamy na kolację ale do herbaty na podwieczorek tez się nadaje :)
Subskrybuj:
Posty (Atom)