26 wrz 2009

109. lokszn kugel (pudding z makaronu)



składniki:
225 g drobnego makaronu jajecznego (lub grubszego, jak kto woli)
75 g margaryny lub masła
50 g cukru (dałam brązowy)
3 jajka
100 ml soku pomarańczowego
175 g rodzynek sułtańskich lub zwykłych (nie dałam bo nie lubię)
100 g siekanych migdałów
100g kandyzowanej skórki pomarańczowej (nie dałam bo nie miałam)
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka cynamonu

nagrzej piekarnik do 200 stopni. natłuśc formę do pieczenia wielkości 20x25 cm. ugotuj makaron zgodnie z instrukcja na opakowaniu, odcedź i wrzuć do formy. utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. stopniowo dodawaj do niej jedno po drugim żółtka, następnie sok z pomarańczy, rodzynki, migdały, skórkę i przyprawy - stale mieszając. ubij białka na sztywną pianę i połącz z masą, delikatnie mieszając metalową łyżką. połącz ostrożnie mieszaninę z makaronem, równo ułóż w formie i piecz 30 min, aż masa się zetnie. na wierzchu powinny być kuszące wysepki przyrumienionego makaronu. podawaj na gorąco lub w temperaturze pokojowej

przepis z książki kuchnia żydowska. przepisy i opowieści z całego świata. clarissy hyman



19 wrz 2009

108. piękny jaś w czerwieni i z komosą



składniki:
1/2 kg świeżej fasoli piękny jaś
4 pomidory
1 czerwona papryka
1 cebula
200g komosy ryżowej (quinoa)*
olej z pestek winogron
500 ml wody

fasolę umyć, gotować do miękkości. cebulę zeszklić na oleju, dodać drobno pokrojoną paprykę, dolać wodę, dusić. pomidory sparzyć, obrać ze skórki, drobno pokroić wrzucić do duszonej cebuli i papryki. komosę zalać 3/4 litra wody, gotować na małym ogniu aż ilość wody się zredukuje do zera. fasolę odcedzoną wrzucić do warzyw, doprawić do smaku. na talerzu na komosę kłaść pięknego jasia w czerwonym przystrojeniu papryczno-pomidornym.

________________________________
*komosę należy dobrze opłukać przed gotowaniem.

12 wrz 2009

107. warzywniak na ciepło



składniki:
1 kg pieczarek
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
3/4 kg pomidorów
kolba kukurydzy
papryka dowolnego koloru
odrobina świeżego imbiru
oliwa

pokrojona drobno cebulę zeszklić na oliwie. dodać dwa zmiażdżone ząbki czosnku. pieczarki pokroić, wrzucić na oliwę, zalać 2 szklankami wody. dodać pokrojono drobno paprykę. dusić na małym ogniu. kukurydze ugotować, odkroić z kolby, dodać do duszonego na patelni. pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, drobno pokrojone dodać na patelnie. dusić do momentu gdy pomidory przerodzą się w sos. przyprawić imbirem. podałam z ryżem parbolied i dzikim.

10 wrz 2009

106. koła oraz cieciorka, marchew i cukinia.



składniki:
paczka makaronu koła
szklanka suchej cieciorki
średnia cebula
jedna średnia cukinia
3 średnie marchewki
oliwa
czubrica zielona do smaku
pomidorki koktajlowe do ozdoby*

makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. cieciorkę ugotować do miękkości. cebulę zeszklić na oliwie, dodać marchew startą na grubych oczkach, cukinie bez skórki, pokrojona w kostkę. wlać 3/4 litra wody i dusić na małym ogniu. gdy marchewka będzie miękka wrzucić odcedzoną cieciorkę. przyprawić czubricą do smaku. wymieszać z makaronem. można dodać parmezanu lub innego sera żółtego.
____________________________________________
*pomysł z pomidorem własnego chowu należy do syna.

moja propozycja:

9 wrz 2009

105. wstążka makaronowa z belugą i pieczarką.



składniki:
paczka makaronu orkiszowego typ wstążka
3/4 kilo pieczarek
szklanka soczewicy czarnej, odmiana beluga
cebula
oliwa
słodka papryka mielona

cebulę zeszklić na oliwie, dodać pokrojone pieczarki, dusić, poprawić papryką. soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić. makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. składniki połączyć, zjeść.