3 gru 2010

157. ciasto dyniowe na czekoladowym spodzie



składniki:
1 kg dyni
1 laska cynamonu
kawałek świeżego imbiru
1 filiżanka brązowego cukru
2 jajka
100 brązowego cukru (do ciasta)
200 g masła
300 g mąki orkiszowej drobnej
3 czubate łyżki kakao
na kruszonkę:
100 g masła
100g cukru brązowego
200 g maki orkiszowej

dynię pokroić w kostkę, dodać cynamon, imbir i cukier gotować ok 30 minut aż się rozgotuje. z pozostałych składników zagnieść ciasto, zawinąć trzymać godzinę w lodówce. rozwałkować. położyć na cieście dynię. zrobić kruszonkę. piec ok godzinę w 180 stopniach.

156. zupa z cieciorki z kasza kukurydzianą



składniki:
2 szklanki ugotowanej wcześniej ciecierzycy
4 marchewki
2 pietruszki
pół selera
kawałek pora
kawałek kombu
ząbek czosnku
200 g kaszy kukurydzianej
olej lniany
ziele angielskie
kilka kropli octu jabłkowego

zagotować wodę, wrzucić marchew, pietruszkę, seler. w kolejnych wrzutach dodawać por, czosnek i ziele, po przerwie glon a po następnej ocet. gdy warzywa będą średnio-miękkie dodać kaszę. po ugotowaniu kaszy (ok 5-8 min) dodać ciecierzycę i olej. wyjąć marchew, przetrzeć, ponownie dodać do zupy.