19 gru 2008

22. pomidorowa z ryżem (wg 5 przemian)*

składniki:
2,5 litra wrzącej wody ogień3 marchewki ziemia2 pietruszki ziemia
pół pora metal
ćwiartka selera ziemia
3 ząbki czosnku metal5 łyżek oleju lnianego ziemia
3 ziela angielskie metal
3 listki laurowe metal
pierz ziarnisty (na oko) metal
kawałek kombu** woda
200 ml zimnej wody woda
1,5 l soku pomidorowego drzewo
szczypta słodkiej papryki ogień
300 gr ryżu basamati*** ziemia

gotujemy wodę (2,5l). gdy zacznie wrzeć wrzucamy marchew, pietruszkę i selera, wlewamy olej. po min 2-3 minutach dodajemy produkt przemiany metalu czyli pora, czosnek, ziele, liście i pieprz. po kolejnych dwóch minutach przemiana wody czyli dolewamy zimną wodę i wrzucamy mały kawałek kombu. następnie produkt przemiany drzewa czyli sok pomidorowy. gdy nie mam przecieru własnej roboty wlewam sok pomidorowy sklepowy. na koniec gotowania dodajemy słodką paprykę z przemiany ognia. zupę gotuję ok 4-5h na małym ogniu pod przykryciem. podana porcja starcza na dwa dni dla dwójki dorosłych i dwójki dzieci.
_____________________
*pięć przemian jest w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej drugim obok teorii Yin i Yang systemem opisującym wszystko, co dzieje się zarówno we Wszechświecie, jak i w mikrokosmosie, jaki stanowi człowiek. Wg filozofii chińskiej człowiek jest częścią natury i podlega jej prawom, a jego organizm jest odbiciem Wszechświata. Teoria Pięciu Przemian mówi o wszechobecnej zasadzie ruchu, zmianach następujących cyklicznie i wzajemnym przenikaniu wszystkich elementów Wszechświata. Najlepszą ilustracją tej teorii jest następowanie po sobie kolejnych pór roku: wiosna, lato, późne lato, jesień, zima, które odpowiadają kolejno przemianom: Drewno, Ogień, Ziemia, Metal, Woda. Przemiany tworzą dynamiczną równowagę będącą wynikiem nieustannej zmienności. Teoria Pięciu Przemian opisuje wszystkie procesy zachodzące cyklicznie, oprócz pór roku są to: pory dnia, fazy życia, narządy człowieka, emocje, smaki, kolory, produkty spożywcze itd.
**wodorosty morskie
*** może być każdy inny

Brak komentarzy: